Zink

In Nederland waren zinken daken een tijd lang niet meer zo populair. Momenteel is zinken dakbedekking weer razend gewild. Een zinken dak kan op veel manieren geplaatst worden, kan gerecycled worden en gaat bovendien zeer lang mee. Op deze pagina leest u meer over zinken dakbedekking, de voor- en nadelen hiervan en de kosten van een zinken dak.

Een zinken dak

Zinken dakbedekking heeft het grote voordeel dat het zowel op platte als hellende daken geplaatst kan worden. Behalve deze twee daken zijn ronde daken ook uitermate geschikt voor zinken dakbedekking. Een andere reden waarom het op veel soorten daken geplaatst kan worden omdat het een flexibel materiaal is, dat gemakkelijk bewerkt kan worden.

AJF Hoogervorst legt zinken daken op verschillende manieren. De meest bekende vorm van zinken dakbedekking is in stroken of panelen. Deze vorm is waarschijnlijk waar de meeste mensen aan denken bij de gedachte aan een zinken dak. Een andere optie is het leggen van zinken leien. Deze zinken dakpannen kunnen vrij eenvoudig geplaatst en verwijderd worden. Zinken dakleien zijn groter dan natuurleien, maar wel een stuk lichter.

Zinkwerk dakwerk

Soorten zink

Dakdekkers maken onderscheid tussen twee soorten zinken dakbedekking: gepatineerd zink en regulier zink. ‘Normaal’ zink is de meest gebruikte vorm van zinken dakbedekking. Dit metaal bestaat vooral uit zink, maar in combinatie met kleinere hoeveelheden koper en titaan. Als zinken dakbedekking een tijd op het dak ligt zal het, onder invloed van oxidatieprocessen, een donkere patinalaag krijgen. Deze laag geeft de zinken dakbedekking de iconische matte look en beschermt het dak tegen roest, weersinvloeden en luchtvervuiling. Mede door deze patinalaag heeft een zinken dak een levensduur van ruim 120 jaar.
Een andere optie is gepatineerd zink. Dit materiaal heeft tijdens de productie al de patinalaag verkregen waardoor de bescherming eerder optreedt. Omdat er een extra stap nodig is in het productieproces, is deze vorm van zink duurder dan regulier zink.

Naast gepatineerd zink kan er ook gekozen worden voor gelakt zink. Hierdoor wordt het mogelijk om kleuren als kopergroen, hemelsblauw, antraciet, wit of donkerbruin te kiezen. Heeft u een andere kleur in gedachten? Neem dan contact op met AJF Hoogervorst om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn.

Voordelen van zinken dakbedekking

In de vorige paragrafen kwamen al enkele voordelen van zinken dakbedekking naar voren. In de opsomming hieronder vindt u de belangrijkste voordelen van een zinken dak:

  • De dakbedekking heeft een zeer lange levensduur, meer dan 120 jaar.
  • Het materiaal is onderhoudsvriendelijk.
  • Zinken dakbedekking is zeer storm- en weersbestendig.
  • Zink is compleet recyclebaar.
  • De dakbedekking is flexibel en kan daarom op veel soorten daken toegepast worden.

Nadelen van zinken dakbedekking

Hoewel een zinken dak veel voordelen heeft, kent het ook nadelen. Hieronder staan de belangrijkste nadelen overzichtelijk opgesomd:

  • Zinken dakbedekking is metaal en dus niet geluidsisolerend.
  • Hagel of takken kunnen kleine deukjes in een zinken dak veroorzaken.
  • De prijs van een zinken dak ligt hoger dan de meeste andere soorten daken.

Kosten van zinken dakbedekking

De kosten per vierkante meter zinken dakbedekking liggen hoger dan bij andere dakbedekkingen. Hoeveel hoger verschilt uiteraard per soort dakbedekking waarmee zink vergeleken wordt. Daarnaast is de prijs van een zinken dak afhankelijk van de grootte van het dak, de moeilijkheidsgraad en het soort zink. Graag meer informatie over de kosten van een zinken dak voor uw huis? Neem dan vrijblijvend contact op voor een gratis offerte.

Gecombineerde expertises

AJF Hoogervorst bestaat uit twee neven die beide hun eigen specialisatie inbrengen: dakwerk en onderhoud, verbouwing en renovatie.

Jarenlange ervaring

De kneepjes van het vak leer je niet in een paar maanden. De dienstverlening van AJF Hoogervorst is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Specialisaties

Gespecialiseerd dakwerk voor monumentale panden, keramische pannendaken en lood- en zinkwerk.

Snelle service

Niet weken wachten op een offerte om vervolgens over een halfjaar ingepland te worden. Wij geloven in snelle service.

Direct meer informatie? Bel ons of vraag een offerte aan!