Ecologisch/groendak

Nederland kleurt groen, en de daken horen daar dus ook bij. Het groene dak is enorm populair aan het worden in ons land, en met een reden. Op deze pagina vindt u alle informatie over een groendak, de belangrijkste voor- en nadelen en meer over de kosten van een groendak.

Wat is een groendak?

Een groendak bestaat uit een dakbedekking met daarin bepaalde soorten vegetatie verwerkt. Dit kunnen mossen, kruiden, grassen, sedumsoorten, ecogras of andere planten zijn. Vaak is de basis voor een groendak van EPDM of PVC. Deze dakbedekkingen zijn allebei uiterst geschikt om een groendak te creëren.

Verder wordt een groendak praktisch altijd op een plat dak geplaatst. Vaak wordt een groendak geplaatst in combinatie met zonnepanelen. Ook dit is mogelijk bij AJF Hoogervorst.

Groendaken zijn op te delen in twee soorten: extensief en intensief. Bij de intensieve variant wordt als het ware een tuin gecreëerd op het dak. Dit groendak kan hetzelfde gebruikt worden als een tuin. Struiken en zelfs bomen zijn geen onbekende gezichten op een intensief dak. Uiteraard vergt deze versie veel meer steun dan een extensief dak. Deze variant, ook wel vegetatiedak of sedumdak genoemd, bestaat voornamelijk uit mos, gras en vetplanten.

Wat zijn de eisen voor een groendak?

Helaas kunnen niet alle daken omgetoverd worden tot ecologische daken, er moet voldoende steun zijn om het extra gewicht te kunnen ondersteunen. In onderstaand overzicht vindt u de eisen waaraan een dak moet voldoen om een ecologisch of sedumdak te worden:

  • De dakbedekking moet wortelbestendig zijn.
  • De dakconstructie moet het extra gewicht kunnen houden.
  • Het dak moet beschikken over een goed afvoersysteem.

Voordelen van een groendak

Een groendak biedt, buiten het feit dat het voor veel mensen een mooie manier is om bij te dragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde, nog meer voordelen:

  • De vegetatie zorgt voor een natuurlijke isolatie, voor zowel warmte en kou als geluid.
  • Het dak kleurt met de seizoenen van het jaar mee, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling.
  • Regenwater wordt opgevangen door een groendak en zo effectief gebruikt.
  • Een groendak verlengt de levensduur van dakbedekking.
  • Sommige gemeenten kennen subsidies voor groendaken. Hierdoor is de aanschaf van een groendak interessanter. Kijk op de website van uw gemeente om te zien of er subsidies voor groene daken bestaan.

Nadelen van een groendak

Net als andere vormen van dakbedekking bestaat het plaatsen van een groendak ook niet alleen maar uit voordelen. Hieronder staan de belangrijkste nadelen van een groendak opgesomd:

  • Lekkages zijn moeilijker te repareren met een groendak.
  • Een groendak is een verlengstuk van een tuin, ook hier kan onkruid opspelen.

Kosten van een groendak

Voordat de kosten van een groendak bepaalt kunnen worden moet eerst gekeken worden naar het huidige dak. Is het mogelijk om een groendak te plaatsen? Het kan zijn dat er verstevigingen of andere wijzigingen moeten worden doorgevoerd voordat het groendak geplaatst kan worden. Als dit het geval is, loopt de prijs van een groendak vanzelfsprekend op.

Daarnaast is het ook van belang om een soort groendak, intensief of extensief, te kiezen. Beide varianten brengen aparte keuzes en kosten met zich mee. Tot slot spelen ook de grootte van het dak, de keuze aan vegetatie en de moeilijkheidsgraad mee. Vraag voordat u een groendak plaatst, altijd bij de gemeente of deze subsidies geeft voor groendaken. Veel Nederlandse gemeenten steunen groendaken, waardoor de prijs van een groendak afneemt.

Duurzaam verbouwen

Het plaatsen van een groendak plaatst in de trend van duurzaam verbouwen. Deze groene isolatie zorgt niet alleen voor een behaaglijkere woning of schuur, maar draagt ook bij aan de flora én fauna van jouw buurt. Andere manieren van duurzaam verbouwen zijn bijvoorbeeld door zonnepalen te plaatsen, een zonnecollector te kopen of de muren en daken van je woning te isoleren.

Een groendak bij jou thuis

Benieuwd naar de prijs van een groendak voor uw situatie? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij AJF Hoogervorst. Aan de hand van uw situatie zullen we een persoonlijke, gratis offerte opstellen.

Gecombineerde expertises

AJF Hoogervorst bestaat uit twee neven die beide hun eigen specialisatie inbrengen: dakwerk en onderhoud, verbouwing en renovatie.

Jarenlange ervaring

De kneepjes van het vak leer je niet in een paar maanden. De dienstverlening van AJF Hoogervorst is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Specialisaties

Gespecialiseerd dakwerk voor monumentale panden, keramische pannendaken en lood- en zinkwerk.

Snelle service

Niet weken wachten op een offerte om vervolgens over een halfjaar ingepland te worden. Wij geloven in snelle service.

Direct meer informatie? Bel ons of vraag een offerte aan!